Des del 8 de maig de 1945 la Segona Guerra Mundial s'ha donat per finalitzada i Alemanya ha sigut conquerida pels aliats i pels soviètics. Per això el territori ha quedat dividit en quatre zones controlades per França, Anglaterra, Estats Units i l'URSS. A causa de les similituds i diferències en la ideologia francesos, estatunidencs i anglesos han unit els seus territoris alemanys i el 1949 han format la República Federal Alemanya (RFA); en canvi l'URSS, que compta amb un territori més ampli, ha format la República Democràtica Alemanya (RDA). A causa d'aquesta divisió la població també ha quedat separada, per això s'han creat 81 punts de pas entre territoris.
Mapa d'Alemanya dividida per territoris
Font: Wikipedia
Mur de Berlín
Els ciutadans no han pogut decidir en quin territori volien quedar-se, però la pobra economia soviètica i la llibertat i felicitat que tenen els ciutadans del territori occidental ha creat el desig de migració total del bàndol soviètic al bàndol occidental. Això ha provocat la migració d'uns tres milions de ciutadans de la República Democràtica Alemanya cap a la República Federal Alemanya. La Unió soviètica en veure que perdia tota la seva ciutadania ha decidit construir un mur de filferro de 155 quilòmetres, la nit del 12 d'agost de 1961, i ha tancat 69 punts d'accés entre la RDA i la RFA. Això ha provocat un gran desconcert entre els ciutadans, ja que moltes famílies han quedat dividides pel mur i si l'intenten passar són detingudes i empresonades. Durant 28 anys el mur s'ha anat ampliant i renovant fins a crear un mur de formigó, amb cables d'acer a l'interior i amb una superfície amb forma de semicercle per no poder grimpar, d'entre 3,5 i 4 metres d'alçada i amb una fosa de vigilància en mig del mur. Durant aquests anys 5.000 persones han intentat escapar però 3.000 han sigut detingudes i 100 han mort en l'intent. El 1989, amb l'URSS dissolent-se i l'obertura de la frontera entre Hongria i Àustria, els soviètics no han pogut detindre la destrucció del mur per part dels alemanys i la reunificació d'Alemanya i de les famílies.
Mur de Berlín
Font: UnProfesor
Diferències entre Alemanya Occidental i Alemanya Oriental
Les diferències entre Alemanya Occidental i Alemanya Oriental són evidents i es presenten en aquesta taula:
Alemanya Occidental |
Alemanya Oriental |
Ideologia capitalista: llibertat d’expressió i de moviment amb una bona economia |
Ideologia comunista: Control del moviment dels ciutadans amb economia pobre |
Petites cases individuals decorades i cuidades |
Edificis alts i grisos on viu molta gent i cases descuidades |
Bones feines i cases amb una bona economia |
Feines de molt esforç físic amb una economia pràcticament de subsistència |
Molt bona educació i un index molt baix d’analfabetisme |
Poca educació i de poca qualitat amb un alt index d’analfabetisme |
Diversitat política amb més d’un partit polític |
Monopolítica centralitzada en un sol partit polític que ho controla tot |
Riquesa de la burgesia i es respecten els drets humans fonamentals |
Pobresa popular i no es respecten alguns dels drets humans |
Llibertat ideològica i religiosa |
Tothom ha de ser comunista i es promou l’ateisme per eliminar les esglèsies |
Territori alemany dividit per banderes
Font: PNGWing
Esta web se reserva el derecho de suprimir, por cualquier razón y sin previo aviso, cualquier contenido generado en los espacios de participación en caso de que los mensajes incluyan insultos, mensajes racistas, sexistas... Tampoco se permitirán los ataques personales ni los comentarios que insistan en boicotear la labor informativa de la web, ni todos aquellos mensajes no relacionados con la noticia que se esté comentando. De no respetarse estas mínimas normas de participación este medio se verá obligado a prescindir de este foro, lamentándolo sinceramente por todos cuantos intervienen y hacen en todo momento un uso absolutamente cívico y respetuoso de la libertad de expresión.
No hay opiniones. Sé el primero en escribir.