Conflicte palestinoisraelià
Diari del món s.XX
Diari del món s.XX 
icono de búsqueda de contenidos

Conflicte palestinoisraelià

Reportatge La Guerra entre Palestina i Israel està durant més de 70 anys i encara és present en els nostres dies. per això aquí es presenten els motius d'aquesta guerra i la seva situació actualment.

30 abr 2020


 

La guerra entre Israel i Palestina és una de les guerres més violentes d'avui en dia, però té els seus orígens fa 70 anys quan els jueus van emigrar en massa a Palestina i va originar conflictes ideològics i religiosos entre àrabs i jueus. Per poder comprendre la guerra actual cal conèixer els seus orígens:

Motius

A finals del segle XIX i inicis del segle XX va sorgir un moviment ideològic anomenat moviment semita que consistia a trobar i mobilitzar als jueus del món a una regió sagrada. Aquest moviment semita va estar recolzat per les grans potències europees, ja que ho veien una bona manera de no haver-se de preocupar més pels jueus. El territori sagrat era Palestina, situada entre el mar Mediterrani i el riu Jordà, però en aquells moments estava ocupat per milers de musulmans, que també ho consideraven un lloc sagrat, i controlada pel gran Imperi Otomà. Després de la Primera Guerra Mundial l'Imperi Otomà es va dissoldre i el territori de Palestina va ser controlat pels anglesos, els quals van elaborar la declaració Balfour que repartia el territori de Palestina entre palestins i israelians. A parir d'aquell moment es va crear el moviment antisemita que consistia a perseguir i castigar als jueus, el màxim moviment antisemita va ser l'Holocaust Jueu. Per això molts jueus van emigrar a Palestina i això va donar inici a conflictes i a la guerra.

 

Los refugiados judíos olvidados| ELESPECTADOR.COM

Israelites sent exiliats

Font: Elespectador.com

 



Evolució

Una vegada els jueus es van instal·lar a Palestina van fundar el país d'Israel i van aconseguir crear la seva regió per a jueus. Aquest assentament jueu a Palestina va provocar diversos conflictes entre àrabs i jueus, per això l'ONU va dividir Palestina en regions que va entregar als jueus i als àrabs, excepte Jerusalem que va quedar com a un territori a part. El 1948 Síria, Egipte, Jordània i Iraq van unir-se i van atacar Israel per reunificar tot el territori com a àrab. Però Israel rebia l'ajut militar d'Anglaterra i no només van fer front als atacs sinó que també van guanyar més territoris. Aquesta victòria jueva va significar l'exili de més de 750.000 palestins als països que feien frontera. El 1956 Israel i Egipte van entrar en un conflicte per controlar el canal de Suez i la península de Gaza; aquesta guerra no va finalitzar fins al 1967 amb la "Guerra dels sis dies" amb la victòria dels israelites. L'última guerra va ser la guerra de Yom Kippur, el 1973, i que va permetre a Egipte recuperar el Caire; sis anys després Egipte va firmar la pau amb Israel i uns anys més tard la va seguir Jordània.

 

El conflicto Israel-Palestina explicado de manera simple

Mapa de l'evolució del conflicte

Font: Solosequenosenada

 



El conflicte avui en dia

Després de la guerra de Yom Kippur els israelites van perdre els territoris de el Cairo, Gaza i Cisjordània i això va provocar l'assentament d'alguns palestins en aquestes regions. No obstant avui en dia, encara que la guerra es doni per finalitzada, els conflictes segueixen existint, ja que cada dia hi ha diversos morts a causa de bombardejos, trifulgues i batalles campals. De fet, des de l'any 2000, han mort uns 9500 palestins i 1245 israelites a causa de la guerra, ja que els palestins segueixen reclamant el seu territori, però reben molt poca ajuda estrangera, i en canvi Israel rep ajuda militar dels Estats Units i d'altres països; això és el que diferencia el nombre de morts entre els dos països.

 

Video: ¿Por qué Israel y Palestina están en guerra? | RPP Noticias

Banderes de Palestina i Israel

Font: RPP

 

Temas relacionados:

Opiniones de este contenido

Esta web se reserva el derecho de suprimir, por cualquier razón y sin previo aviso, cualquier contenido generado en los espacios de participación en caso de que los mensajes incluyan insultos, mensajes racistas, sexistas... Tampoco se permitirán los ataques personales ni los comentarios que insistan en boicotear la labor informativa de la web, ni todos aquellos mensajes no relacionados con la noticia que se esté comentando. De no respetarse estas mínimas normas de participación este medio se verá obligado a prescindir de este foro, lamentándolo sinceramente por todos cuantos intervienen y hacen en todo momento un uso absolutamente cívico y respetuoso de la libertad de expresión.




 No hay opiniones. Sé el primero en escribir.


Escribe tu comentario
* Datos requeridos
Título *
Contenido *
Tu nombre *
Tu email *
Tu sitio web
 
Te recomendamos...
Mi Periódico Digital
https://press.parentesys.com/1/
EfeDiario
https://press.parentesys.com/46129/
Medios Impresos
https://press.parentesys.com/59463/
MARENE
https://press.parentesys.com/733/
IDEA DEL RENACIMIENTO
https://press.parentesys.com/9782/