Descolonització a Àsia i a Àfrica
Diari del món s.XX
Diari del món s.XX 
icono de búsqueda de contenidos

Descolonització a Àsia i a Àfrica

Crònica Després de la Segona Guerra Mundial ha començat la descolonització de les colònies africanes i asiàtiques. Aquí es presenta que és la descolonització, les causes, les conseqüències i els mapes

30 abr 2020


La descolonització és el procés per mitjançant el qual un país s'independitza políticament, socialment i econòmicament de la metròpolis a la qual pertany i deixa de ser una colònia. Aquest procés ha durat 46 anys, des del 1945 fins al 1991, i ha suposat la independència d'uns catorze països, entre Àsia i Àfrica, i ha tingut diverses causes i conseqüències:


Causes
Les causes de la descolonització són:
- El final de la Segona Guerra Mundial ha provocat que molts països hagin quedat destrossats econòmicament i socialment per això les colònies han aprofitat aquesta debilitat per revelar-se. A més les metròpolis defensaven la llibertat i les colònies han vist que si defensen la llibertat, ells també haurien de ser lliures.
- Han sorgit diversos moviments anticolonialistes a les mateixes metròpolis, ja que els ciutadans no consideren just que ells puguin tenir llibertat i independència i els indígenes siguin esclaus amb pèssimes condicions de vida que només treballen per al benefici de la metròpoli.
- La creació de l'ONU ha suposat l'adherència a aquesta organització de molts països que antigament eren colònies. Per això han defensat la descolonització per poder alliberar els indígenes.
- Durant la guerra freda, que ha enfrontat els EEUU i l'URSS, els dos blocs antagònics han promès la llibertat d'algunes colònies a canvi que els recolzin militarment i siguin fidels a les seves ideologies.

 

History of Mediterranean: La Descolonización en Marruecos (1965)

Imatge que representa la descolonització

Font: History of Mediterranean 


Conseqüències
- Les antigues colònies han aconseguit la independència de les seves metròpolis i per això els indígenes han aconseguit la llibertat social, ja que no han d'obeir les ordres d'un dirigent.
- La independència dels països ha provocat un subdesenvolupament en els territoris, ja que tenien molta dependència cap a la metròpoli, i ara no saben controlar l'economia ni governar, per això s'estan produint diversos períodes de fam i pobresa.
- Ha sorgit una nova forma de colonialisme: el neocolonialisme. Aquesta nova forma consisteix en el recolzament econòmic de la metròpoli cap a la colònia, però no polític ni militar, a canvi que siguin fidels a ells i la seva ideologia.
- Han sorgit diversos conflictes socials a causa de la mescla ètnica en un mateix territori. Això ha provocat guerres civils en la població que segurament acabaran provocant dictadures molt severes.


Descolonització a Àfrica

 

Descolonización de África - Wikipedia, la enciclopedia libre

Mapa de la descolonització d'Àfrica

Font: Wikipedia

 


En el mapa es pot observar el continent d'Africà dividit segons les regions i les colònies que han format les metròpolis europees. A la llegenda del mapa es pot observar els anys d'independència dels països i a cada període de temps li correspon un color. En el mapa es veu que cada regió està pintada d'un color diferent segons l'any de la seva independència. Les colònies africanes han seguit els mateixos passos que les colònies asiàtiques, ja que han fet revoltes militars i polítiques per aconseguir la seva independència. Destaquen algunes revolucions per aconseguir la independència, com ara la de Sud- Àfrica. Els natius sud-africans tenien alguns drets dins del territori però eren separats racialment dels colonitzadors, per això han fet una revolta armada, encapçalada per Nelson Mandela que ha fracassat i ha provocat la creació de l'Apartheid. Aquest sistema de separació racial consisteix a destinar els llocs més pobres als natius i prohibir-lis sortir sense permís. Després de diversos anys Nelson Mandela ha sigut escollit com a president i ha lliurat al poble sud-africà des del govern. Un altre revolta destacable és la del Congo. Els congolesos han patit molta repressió i durs càstigs per part del rei belga Leopold II. Després de la seva mort, els belgues han suavitzat aquestes repressions i això ho han aprofitat els congolesos per fer una revolta militar i han aconseguit la seva independència; encara que un temps més tard els belgues han tornat a intervenir per posar pau al país. En conclusió la descolonització africana ha sigut molt cruel però ha tingut èxit, encara que no ha tingut molt bones conseqüències.


Descolonització a Àsia

 

DESCOLONIZACIÓN DE ASIA

Mapa de la descolonització d'Àsia

Font: Thinglink

 


En el mapa es pot observar el continent asiàtic i oceànic dividit per marcar les colònies que han format els colonitzadors. A la llegenda del mapa s'indiquen els anys d'independència dels països i a cada període d'anys li correspon un color. Les colònies asiàtiques han sigut les primeres a aconseguir la seva independència i la més destacada ha sigut la independència de la India de l'Imperi britànic. La seva independència s'ha formalitzat el 1947, com es pot veure en el mapa, però les revoltes van començar fa quasi un segle el 1857. Les primeres revoltes iniciades el 1857 eren revoltes militars on els natius van intentar desfer-se dels anglesos, però no ho van aconseguir, així que el 1918 han començat unes revoltes pacífiques encapçalades per Mahatma Gandhi. Aquestes revoltes no violentes consistien en vagues de fam i bloquejar els carrers amb milions de persones. Durant la Segona Guerra Mundial la Índia ha ajudat Anglaterra i per això després d'algunes marxes els britànics han declarat com a república a la Índia per haver-los ajudat. Després de la independència de la Índia han seguit moltes altres colònies com ara Filipines o la Xina. En conclusió les revoltes asiàtiques no van ser tan violentes i van tenir millors resultats que les africanes.

Temas relacionados:

Opiniones de este contenido

Esta web se reserva el derecho de suprimir, por cualquier razón y sin previo aviso, cualquier contenido generado en los espacios de participación en caso de que los mensajes incluyan insultos, mensajes racistas, sexistas... Tampoco se permitirán los ataques personales ni los comentarios que insistan en boicotear la labor informativa de la web, ni todos aquellos mensajes no relacionados con la noticia que se esté comentando. De no respetarse estas mínimas normas de participación este medio se verá obligado a prescindir de este foro, lamentándolo sinceramente por todos cuantos intervienen y hacen en todo momento un uso absolutamente cívico y respetuoso de la libertad de expresión.




 No hay opiniones. Sé el primero en escribir.


Escribe tu comentario
* Datos requeridos
Título *
Contenido *
Tu nombre *
Tu email *
Tu sitio web
 
Te recomendamos...
Conócete a tí mismo
https://press.parentesys.com/802/
Music World
https://press.parentesys.com/47897/
EfeDiario
https://press.parentesys.com/46129/
NotiCoba
https://press.parentesys.com/21001/