La guerra de Iugoslàvia va començar el 1991 i ha finalitzat el 2001 sent actualment la guerra a Europa més recent. Aquesta guerra ha enfrontat als països que anteriorment formaven Iugoslàvia i alguns d'aquests es van enfrontar a la guerra dels Balcans d'inicis del segle 20. Però aquesta guerra ha tingut diverses causes per iniciar-se, ha passat per diverses fases i de ben segur que tindrà diverses conseqüències:
Causes
Les causes que han provocat aquesta guerra han sigut:
- Dissolució de l'URSS i del comunisme a Europa
- Unió multiètnica a tota Iugoslàvia
- Ideologia nacionalista que reclama la independència de cada regió de Iugoslàvia
- Mort de Josip Broz Tito
Josip Tito
Font: ABC
Desenvolupament
- Guerra d'Eslovènia (1991): Després de la declaració d'independència per part dels eslovacs, aquest han bloquejat les bases de l'exèrcit de Iugoslàvia situades a Eslovènia, i han demanat a l'exèrcit de Iugoslàvia, comandat pels serbis que reconeguin la seva independència. Els serbis han cedit, ja que no tenien interès en aquest territori i s'estaven preparant per a les següents independències.
- Guerra de Croàcia (1991-1995): Amb la declaració d'independència de Croàcia de 1991, els serbis que defensaven Iugoslàvia han atacat Croàcia i després de diversos mesos d'atacs i destrucció han aconseguit conquerir part del territori croat. No obstant això l'ONU ha intervingut i ha "conquerit" alguns dels territoris dividits i els ha repartit entre ambdós països. Igualment fins al 1995 no s'ha donat per finalitzada aquesta guerra a causa dels constants enfrontaments a les zones conflictives.
- Guerra de Bòsnia (1991): A Bòsnia-Hercegovina convivien diverses ètnies, catòlics, ortodoxos i musulmans. Per això aquestes tres ètnies es van enfrontar per tenir el control de Bòsnia i independitzar-se de Iugoslàvia. Aquesta guerra ha sigut una de les més sagnants i s'han fet diverses neteges ètniques, com la de Srebrenica. Es calcula que només en aquesta guerra van morir més de cent mil persones.
- Independència de Macedònia (1991): Macedònia va fer la seva declaració d'independència el 1991. Els serbis han decidit no intervenir en aquesta guerra, ja que Macedònia té aliats molt poderosos, com ara Turquia, i perquè havia de combatre a altres guerres. Per això la independència de Macedònia es va fer de forma pacífica.
- Aliances amb Montenegro (1991-2006): Montenegro sempre ha sigut l'aliat més unit a Sèrbia en l'objectiu d'evitar la dissolució de Iugoslàvia. Encara a la seva dissolució el 1992, Montenegro va seguir recolzant als serbis militarment fins al 1995. Finalment el 2006 es va fer una votació on es va declarar la independència de Montenegro.
- Acords de pau (1994-1995): Durant la guerra de Iugoslàvia, els Estats Units van decidir intervenir. Per això van aconseguir la pau entre Croàcia i Bòsnia-Hercegovina el 1994 amb els acords de Washington. Un any després van aconseguir la finalització de la guerra que enfrontava Iugoslàvia, Croàcia i Bòsnia-Hercegovina amb els tractats de Dayton el 1995.
- Alliberació de Kosovo (1999): Kosovo volia la seva independència però els albanesos, ajudant a l'exèrcit de Iugoslàvia, s'ho han impedit i s'ha creat una guerra. Aquesta ha finalitzat amb el bombardeig per part de l'OTAN a Belgrad, el qual ha provocat la mort de 2.500 serbis i l'inici de la decadència que va acabar provocant la fi de la guerra de Iugoslàvia.
Edifici destrossat durant el bombardeig de Belgrado
Font: Elsalto
Conseqüències
Aquesta guerra ha provocat:
- Dissolució de Iugoslàvia
- Independència de Croàcia, Eslovènia, Macedònia, Bòsnia-Hercegovina, Montenegro i Sèrbia
- Mort de 220.000 ciutadans durant la guerra
- Greus conseqüències psicològiques per a tots aquells ciutadans que han vist bombardejades les seves cases.
Mapa dels Balcans després de la guerra
Font: Pinterest
Esta web se reserva el derecho de suprimir, por cualquier razón y sin previo aviso, cualquier contenido generado en los espacios de participación en caso de que los mensajes incluyan insultos, mensajes racistas, sexistas... Tampoco se permitirán los ataques personales ni los comentarios que insistan en boicotear la labor informativa de la web, ni todos aquellos mensajes no relacionados con la noticia que se esté comentando. De no respetarse estas mínimas normas de participación este medio se verá obligado a prescindir de este foro, lamentándolo sinceramente por todos cuantos intervienen y hacen en todo momento un uso absolutamente cívico y respetuoso de la libertad de expresión.
No hay opiniones. Sé el primero en escribir.