La Guerra Freda
Diari del món s.XX
Diari del món s.XX 
icono de búsqueda de contenidos

La Guerra Freda

Reportatge La Guerra Freda ha sigut un període de diversos petits conflictes entre dos blocs militars que ha acabat amb la dissolució de l'URSS. Aquí es presenten les característiques i les fases de la guerra.

21 abr 2020

La Guerra Freda ha estat present durant més de 44 anys, des de 1947 fins a 1991, i encara que no ha estat caracteritzada pel nombre de morts ha tingut unes conseqüències devastadores per a l'URSS. Aquesta guerra no ha enfrontat directament els Estats Units i l'URSS militarment, d'aquí ve el nom de Guerra Freda, per ser la primera potència militar però sí que ha provocat la dissolució de l'URSS. Aquí es mostren les característiques dels dos blocs:

Bloc Occidental

Bloc Comunista

Estats Units, Regne Unit, França, Portugal, Alemanya Federal, Bèlgica, Itàlia, Holanda i Turquia

Unió Soviètica, Txecoslovàquia, Bulgaria, Alemanya democràtica, Albània, Hongria, Romania i Polònia

Ideologia capitalista: propietat privada, acumulació de capital, diferències socials i llibertat individual

Ideologia comunista: no existeix la propietat privada, control total per part de l’estat, no hi ha diferències socials, hi ha menys llibertat, “governa el poble”

Estats Units ajuda econòmicament a Europa

L’URSS difon el comunisme pels estats propers

Formació de la OTAN (Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord): Formada el 1949 és una organització que es basa en la defensa mútua dels països que en formen part. En formen part els integrants del bloc Occidental com ara EEUU, Itàlia i Regne Unit

Pacte de Varsòvia: És un pacte que es va realitzar a Varsòvia entre els països del bloc comunista per contrarrestar la força de la formació de la OTAN. Tots els països que hi formen part s’havien de defensar entre ells. Es va crear al 1955 i es va disoldre al 1991

Estats Units lidera

L’URSS lidera

 

Teló d'acer: El teló d'acer és una línea imaginària que s'ha format a Europa i que separa el bloc occidental, ideologia capitalista, del bloc oriental, ideologia comunista. Aquesta linea està fomentada per la diferència ideològica i política de les dues bandes i ha sigut una de les causants de la Guerra Freda. 

 

Crisis en Venezuela, ¿un nuevo tipo de Guerra Fría?

Banderes d'Estats Units i la URSS sobre el mapa del món

Font: France 24

 

Aquesta guerra es pot dividir en tres etapes segons els conflictes: 

- Orígens i màxima tensió (1945-1953): Els dos blocs militars estan tenint conflictes en territoris europeus a causa de la diferent ideologia, política i economia entre ells. Això ha causat, per exemple el bloqueig de Berlín que ha consistit en el bloqueig de les carreteres i de part de les vies aèries que arriben a la ciutat per part de l'exèrcit soviètic. Els capitalistes no poden fer front a l'exèrcit soviètic a causa de la diferència de nombre de soldats, per això han decidit subministrar la ciutadania amb avions. Finalment, veient la ineficàcia del bloqueig, l'exèrcit soviètic s'ha retirat. També s'ha provocat la guerra de Corea a causa de la divisió del país en dues Corees, nord i sud, després de la Segona Guerra Mundial. Corea del Nord, comunista i recolzada per l'URSS, ha començat a envair Corea del Sud, capitalista i recolzada pel Bloc d'Occident; així que s'ha tornat a crear una guerra entre EEUU i l'URSS. Després de la mort de Stalin s'ha firmat un armistici de pau i els territoris han quedat dividits de la mateixa manera que abans de la guerra. A més a més ha sorgit un altre aliat comunista per a l'URSS, la Xina de Mao Zedong, que ha aconseguit enderrocar als nacionalistes i crear la República Popular de Xina.

- Coexistència pacífica (1953-1979): En aquest període els dos líders dels blocs militars, Khruitxov per part dels comunistes i Kennedy per part dels capitalistes, han acordat no fer més guerres ni més conflictes entre ells per no crear una altra guerra mundial i per poder reconstruir els països del món. Encara i així han aparegut alguns petits conflictes com ara la crisi dels míssils. Aquesta crisi ha estat provocada per l'arribada del comunisme a Cuba de la mà de Fidel Castro, els estatunidencs han trencat les relacions amb Cuba i han intentat reconquerir-la amb la batalla de la "Bahía de los Cochinos". Els cubans han demanat ajuda als soviètics els quals han acudit amb vaixells carregats de missils nuclears; semblava que es crearia una guerra nuclear però finalment els soviètics han retirat els vaixells a canvi que el comunisme es quedi a Cuba. També hi ha hagut la Guerra del Vietnam la qual ha enfrontat a Vietnam del Nord (comunistes recolzats per l'URSS) i Vietnam del Sud (capitalistes recolzats pels EEUU) finalment Vietnam del Sud ha sigut derrotada i s'ha instaurat el comunisme a Vietnam.

El legado de la Guerra Fría

Mapa del món durant la Guerra Freda

Font: La Vanguardia

 

- Rebrot dels enfrontaments i fi (1979-1991): En aquest període els enfrontaments i els conflictes entre els EEUU i l'URSS han tornat a ser presents i han acabat amb la dissolució de l'URSS i la fi de la Guerra Freda. El primer gran conflicte ha sigut la crisi dels euromíssils: als anys 70 l'URSS ha desplegat uns míssils a l'Europa Central per amenaçar als Estats Units, amb el propòsit que tota Europa formés part de l'URSS. Després de diverses reunions de l'OTAN han decidit posar també uns míssils per amenaçar a l'URSS. Després de quatre anys els Estats Units i l'URSS han firmat un tractat de pau i han retirat els míssils. També s'ha creat el conflicte d'Afganistan, provocat per l'arribada del comunisme al govern afgà amb l'ajuda de l'URSS. Els Estats Units han finançat i han proveït d'armes als revolucionaris afgans per enderrocar el govern comunista. Finalment ho han aconseguit però el país viu una situació de descontrol que segurament se'ls acabarà posant en contra als Estats Units. A causa de totes aquestes guerres l'URSS s'està afeblint econòmicament i territorialment per això el president Mijaíl Gorbachov ha iniciat el pla de reforma anomenat "Perestroika". Aquest pla consisteix en la reestructuració de l'economia per millorar la situació del país, aportant diverses reformes en l'economia com per exemple permetre algunes empreses privades que no les controli el govern. Això ha sigut fatal per a l'URSS perquè ha provocat la disminució de les inversions i finalment la seva dissolució que provoca la fi de la Guerra Freda.

 

Gorbachov elogia el papel de Bush en el final de la Guerra Fría ...

Bush i Gorbatxov donant fi a la Guerra Freda

Font: Swissinfo

 

 

 

 

Temas relacionados:

Opiniones de este contenido

Esta web se reserva el derecho de suprimir, por cualquier razón y sin previo aviso, cualquier contenido generado en los espacios de participación en caso de que los mensajes incluyan insultos, mensajes racistas, sexistas... Tampoco se permitirán los ataques personales ni los comentarios que insistan en boicotear la labor informativa de la web, ni todos aquellos mensajes no relacionados con la noticia que se esté comentando. De no respetarse estas mínimas normas de participación este medio se verá obligado a prescindir de este foro, lamentándolo sinceramente por todos cuantos intervienen y hacen en todo momento un uso absolutamente cívico y respetuoso de la libertad de expresión.




 No hay opiniones. Sé el primero en escribir.


Escribe tu comentario
* Datos requeridos
Título *
Contenido *
Tu nombre *
Tu email *
Tu sitio web
 
Te recomendamos...
Noticias La Hontanilla
https://press.parentesys.com/19930/
EfeDiario
https://press.parentesys.com/46129/
The House Style
https://press.parentesys.com/29862/