Una nova
NOVA CULTURA 
icono de búsqueda de contenidos
NOVA CULTURA

Una nova

Una nova escultura ha estat trobada aquest matí a Ullastret

LUCÍA DE LA CRUZ, Barcelona | 23 nov 2020


Joan Ferrer un dels arqueòlegs que estava treballant aquest matí a la ciutat Ibera d'Ullastret, jaciment arqueològic al puig de Sant Andreu, Catalunya, ha trobat una nova escultura ibera d'uns 2.500 anys d'història estimadament.


La ciutat Ibera d'Ullastret, és el nucli més gran urbà de la cultura ibera trobat a Catalunya. Els ibers eren un conjunt de pobles independents que compartien els trets bàsics d'una cultura. La seva cultura és destacable per l'aparició de l'escriptura parisil·làbica i la creació de la seva pròpia moneda. També, practicaven una religió basada en el culte a la naturalesa. A més, adoraven a uns déus protectors i benefactors, i retien culte a divinitats femenines vinculades amb la fertilitat.

Presentación del descubrimiento del foso defensivo de la ciudad ibérica  del Puig de Sant Andreu (Ullastret)


La peça es trobava en una de les cases al costat de la muralla que pertanyia a un dels cabdills del poblat. L'escultura va ser traslladada immediatament al Museu d'Arqueologia de Catalunya d'Ullastret, on s'ha pogut determinar que es trobava en perfectes condicions i que es tracta d'una escultura d'uns 4 kg de pes i d'unes dimensions de 7 x 20 x 4 centímetres.


Que representa la peça encara no s'ha determinat, "encara que els experts sustenten la hipòtesi que es tracta de la primera escultura trobada a Catalunya de la deessa Ataecina" ha informat la delegada de Cultura i Patrimoni Històric. D'aquesta deessa s'han trobat altres escultures a Elvas, Mérida i Càceres, i a les antigues Myrtilis, Pax Julia i Turobriga. Gràcies a les 36 inscripcions que hi ha sobre Ataecina sabem que té el sobrenom de Servatrix i que era la deessa de la Nit, de renéixer de la primavera, la fertilitat, la natura, la lluna, la curació i la salut. A més, també se li atribueix el paper de la deessa infernal, de la mort i propietària del subsòl.


"No sabem com aquesta escultura no s'havia trobat abans dades la quantitat d'excavacions fetes aquí, a la Ciutat Ibera d'Ullastret, per això, la delegació territorial promourà una altra Activitat Arqueològica d'Estudi i Documentació Gràfic més acurada per tot el jaciment, però, concretament a la zona on s'ha trobat aquesta magnífica escultura" ha declarat la delegada de Cultura i Patrimoni Històric.

Temas relacionados:

Opiniones de este contenido

Esta web se reserva el derecho de suprimir, por cualquier razón y sin previo aviso, cualquier contenido generado en los espacios de participación en caso de que los mensajes incluyan insultos, mensajes racistas, sexistas... Tampoco se permitirán los ataques personales ni los comentarios que insistan en boicotear la labor informativa de la web, ni todos aquellos mensajes no relacionados con la noticia que se esté comentando. De no respetarse estas mínimas normas de participación este medio se verá obligado a prescindir de este foro, lamentándolo sinceramente por todos cuantos intervienen y hacen en todo momento un uso absolutamente cívico y respetuoso de la libertad de expresión.


Una nova

publicada el ( 16 mar 2021 ) por Alberto Martínez
En el artículo de referencia aparece una imagen sedente supuestamente de la diosa Ataecina. Parece desprenderse del artículo que fue encontrada por Joan Ferrer en la ciudad Ibera d'Ullastret y que ahora se encuentra en el Museu d'Arqueologia de Catalunya d'Ullastret. La escultura parece reciente. ¿podrían confirmarme la fuente de la fotografia y donde se encuentra dicha estatua? Gracias de antemano


Escribe tu comentario
* Datos requeridos
Título *
Contenido *
Tu nombre *
Tu email *
Tu sitio web
 
Te recomendamos...
EfeDiario
https://press.parentesys.com/46129/
Conócete a tí mismo
https://press.parentesys.com/802/
La variable
https://press.parentesys.com/35960/
Xtreme News
https://press.parentesys.com/30094/
100%Rock WebZine
https://press.parentesys.com/14288/